Kategorie

niedziela, 19 października 2014

Faszerowana dynia makaronowa

Znowu dynia. Ale, ale, ale... tym razem - makaronowa! Swoją nazwę zawdzięcza temu, że jej miąższ wygląda jak makaron. Jest przepyszna, delikatnie korzenna, słodka. Problem jest tylko z jej równym przekrojeniem na pół. ;) Twarde jak diabli to cholerstwo. Zabawa z wyciąganiem pestek tez do najprzyjemniejszych nie należy (wiecie jak one sprytnie chowają się w tych dyniowych czeluściach?). Mimo wszystko polecam, gra jest warta świeczki ;) Dynię nafaszerowałam amarantusem i warzywami. Mega zdrowo, mega smacznie. Nasz pierwszy raz uważam za bardzo udany. ;)

Faszerowana dynia makaronowa


Składniki:
  • dynia makaronowa
  • 1/2 szklanki ziarna amarantusa
  • 1/2 brokuła
  • 2 kolby świeżej kukurydzy
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • cząber
  • imbir
  • gałka muszkatołowa


Do roboty!
Dynię kroimy wzdłuż, na pół (powodzenia!). Wyjmujemy pestki (powodzenia! x2) Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową, odwracamy "do góry nogami" i pieczemy przez 30 minut w `180 stopniach. W tym czasie gotujemy kukurydzę. Amarantus zalewamy szklanką wody i również gotujemy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 1-2 minuty od momentu aż woda zacznie wrzeć. Upieczoną dynię wyjmujemy i pozbawiamy wnętrzności. Ugotowaną kukurydzę obieramy. Najłatwiej jest to zrobić, stawiając ją pionowo i tnąc ostrym nożem z góry na dół. Dyniowy makaron, brokułowe różyczki, ugotowany amarantus i kukurydze mieszamy. dodajemy posiekane pomidory, sól i przyprawy, mieszamy. Farszem napełniamy nasze mniej lub bardziej zgrabne połówki dyni. ;) Smacznego! 










Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz