Kategorie

piątek, 24 października 2014

Bezglutenowe placuszki z ricottą

Często kupuję przecenione produkty, tylko dlatego, że są przecenione, a dopiero po zakupie kombinuję co mogę z nich zrobić. Tak tez było z ricottą, którą dorwałam w Tesco. Oczywiście w promocyjnej cenie ;) Przytargałam do domu, włożyłam do lodówki i o niej zapomniałam. Do wczoraj, kiedy zastanawiałam się co spłodzić na obiad. Pomyślałam, że serek będzie świetną bazą do placuszków z pomidorami. Nie myliłam się, placki wyszły pyszne, puszyste i delikatne.

Bezglutenowe placuszki z ricottą


Składniki:
  • 250 g ricotty
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • ok. 12 pomidorków koktajlowych
  • oliwa do smażenia





Do roboty!

Ricottę miksujemy/blendujemy z jajkami,proszkiem do pieczenia i mąką. Dodajemy sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i czosnek niedźwiedzi. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po łyżce ciasta. Na każdym placuszku układamy dwie połówki pomidora. Smażymy z obu stron, pod przykryciem. 















3 komentarze:

  1. no i świetnie ją wykorzystałaś :) uwielbiam placuszki na bazie rocotty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja, przepis do wypróbowania :) Jak do tej pory jeszcze nie używałam mąki gryczanej w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń