Często kupuję przecenione produkty, tylko dlatego, że są przecenione, a dopiero po zakupie kombinuję co mogę z nich zrobić. Tak tez było z ricottą, którą dorwałam w Tesco. Oczywiście w promocyjnej cenie ;) Przytargałam do domu, włożyłam do lodówki i o niej zapomniałam. Do wczoraj, kiedy zastanawiałam się co spłodzić na obiad. Pomyślałam, że serek będzie świetną bazą do placuszków z pomidorami. Nie myliłam się, placki wyszły pyszne, puszyste i delikatne.
Bezglutenowe placuszki z ricottą
Składniki:
- 250 g ricotty
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 2 jajka
- sól
- ząbek czosnku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- ok. 12 pomidorków koktajlowych
- oliwa do smażenia
Ricottę miksujemy/blendujemy z jajkami,proszkiem do pieczenia i mąką. Dodajemy sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i czosnek niedźwiedzi. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po łyżce ciasta. Na każdym placuszku układamy dwie połówki pomidora. Smażymy z obu stron, pod przykryciem.
Smacznie :))
OdpowiedzUsuńno i świetnie ją wykorzystałaś :) uwielbiam placuszki na bazie rocotty!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, przepis do wypróbowania :) Jak do tej pory jeszcze nie używałam mąki gryczanej w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuń