Kategorie

czwartek, 24 lipca 2014

Czereśniowe jaglane smarowidło

Jaglanka, która udaje budyń. ;) Do gofrów, naleśników, a nade wszystko do wyjadania łyżeczką. Nie takie gęste jak z tego przepisu, to jest zdecydowanie bardziej aksamitne. Szybko, szybko póki są czereśnie (bo jeszcze są, prawda? muszą być, mam jeszcze lody do obfocenia...;) Jeśli jednak za bardzo spóźniłam się z tym wpisem, zamiast czereśni możemy użyć malin (przetartych przez sitko, żeby pozbyć się pestek). Wersja malinowa będzie jednak wymagała dosłodzenia ksylitolem. ;)

W Tesco znowu awokado w promocji! 0,99 zł za sztukę. Interes życia :D

Czereśniowe jaglane smarowidło


Składniki:
  •  pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  •  dwie szklanki wody
  •  dwie szklanki czereśni
  •  pół szklanki suszonej żurawiny
  •  szczypta soli
  •  ew. 1-2 łyżki ksylitolu





Do roboty!

Kaszę gotujemy w dwóch szklankach posolonej wody. Dodajemy wydrylowane czereśnie, żurawinę. Blendujemy na gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy ksylitolem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz