Kategorie

środa, 11 czerwca 2014

Jaglane smarowidło

Mam mnóstwo przetworów do obfocenia i opublikowania. Jednak wszystko w swoim czasie. Jaglanka ma pierwszeństwo ;). Szczególnie ta przemytnicza. Kolejne jaglane smarowidło. Tym razem z delikatnym, chałwowym posmakiem. Kremem wypełniłam tartaletki ( już zjedzone, ale na pewno je powtórzę i wtedy podzielę się przepisem). Będzie też świetnym farszem do naleśników. O dziwo zasmakował Małeckiej, wyjadała go łyżeczką. To chyba najlepsza rekomendacja. :)

Jaglane smarowidło 


Składniki:
  • pół szklanki surowej kaszy jaglanej
  • półtorej szklanki suszonych daktyli
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta soli
Do roboty!

Gotujemy 2 szklanki osolonej wody. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy kaszę. Po ok. 10 minutach dodajemy daktyle i olej sezamowy. Kiedy kasza się trochę rozgotuje - blendujemy. smacznego! :)



4 komentarze: