Kategorie

wtorek, 6 maja 2014

Zupa z pokrzywy

Kolejny przepis z wykorzystaniem przewspaniałej pokrzywy. Tym razem gra pierwsze skrzypce. Pamiętajmy, że w całości zbieramy tylko młodą pokrzywę, z tej starszej (większej) obrywamy tylko górne listki. Nawet El Banda śpiewa o zupie z pokrzywy! ;D El Banda - Czarny Motyl , "Czy to horror prawdziwy, czy zupa z pokrzywy?" ;) Domyślam się, że dla wielu z Was "zupa z pokrzywy" brzmi jak najstraszniejszy horror, ale uwierzcie mi, nie ma się czego bać! Wręcz przeciwnie! Polecam samą lub tak jak u nas, z "zapychaczami", czyli kaszą gryczaną i jajkiem. W tym wydaniu sprytnie zastępuje dwudaniowy obiad. ;)
Zupa z pokrzywy

Składniki:
  • 1/4 selera
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 10 szklanek pokrzywy
  • cebula
  • czosnek
  • gałązka świeżego lubczyku
  • zioła prowansalskie
  • chilli
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ew. jajka ugotowane na twardo i kasza gryczana







Do roboty!

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Pokrzywę przelewamy wrzątkiem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone warzywa (oprócz czosnku) i pokrzywę. chwilę smażymy. Do garnka w którym smażą się warzywa wlewamy 1,5 litra wody. Gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy czosnek i przyprawy, blendujemy. Podajemy z ugotowaną kaszą i/lub jajkiem. Smacznego! 



2 komentarze:

  1. Piję herbatkę z pokrzywy i bardzo doceniam jej wyjątkowy smak. Zupy nie jadałam, ale Twoja wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem oo lepsze, jej smak, czy właściwości! Dziękuję i polecam! :)

      Usuń