Kolejny przepis z wykorzystaniem przewspaniałej pokrzywy. Tym razem gra pierwsze skrzypce. Pamiętajmy, że w całości zbieramy tylko młodą pokrzywę, z tej starszej (większej) obrywamy tylko górne listki. Nawet El Banda śpiewa o zupie z pokrzywy! ;D El Banda - Czarny Motyl , "Czy to horror prawdziwy, czy zupa z pokrzywy?" ;) Domyślam się, że dla wielu z Was "zupa z pokrzywy" brzmi jak najstraszniejszy horror, ale uwierzcie mi, nie ma się czego bać! Wręcz przeciwnie! Polecam samą lub tak jak u nas, z "zapychaczami", czyli kaszą gryczaną i jajkiem. W tym wydaniu sprytnie zastępuje dwudaniowy obiad. ;)
Zupa z pokrzywy
Składniki:
- 1/4 selera
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 3 ziemniaki
- 10 szklanek pokrzywy
- cebula
- czosnek
- gałązka świeżego lubczyku
- zioła prowansalskie
- chilli
- imbir
- sól
- pieprz
- oliwa
- ew. jajka ugotowane na twardo i kasza gryczana
Do roboty!
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Pokrzywę przelewamy wrzątkiem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone warzywa (oprócz czosnku) i pokrzywę. chwilę smażymy. Do garnka w którym smażą się warzywa wlewamy 1,5 litra wody. Gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy czosnek i przyprawy, blendujemy. Podajemy z ugotowaną kaszą i/lub jajkiem. Smacznego!
Piję herbatkę z pokrzywy i bardzo doceniam jej wyjątkowy smak. Zupy nie jadałam, ale Twoja wygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńNie wiem oo lepsze, jej smak, czy właściwości! Dziękuję i polecam! :)
Usuń