Małecka śpi, więc mogę nadrobić zaległości w blogowaniu. :) Prosta zupa krem ze spora ilością przemyconej zieleniny. Świetna z groszkiem ptysiowym i/lub plastrami świeżej rzodkiewki. Na ostatnim zdjęciu kolejna odsłona pieczywa chrupkiego. Tym razem z pokrzywą. Może jeszcze dzisiaj uda mi się wrzucić przepis. :)
P.S. W Tesco jest przecena na awokado. 2 sztuki za 2 zł. Więc niedługo zrobi się tu baaardzo zielono! :D
Krem brokułowy z roszponką i liśćmi rzodkiewki
Składniki:
- 1/2 brokuła
- 1,5 szklanki roszponki
- spory pęczek liści rzodkiewki (ok. 1 szklanki)
- marchewka
- cebula
- 1/4 selera
- pietruszki
- 2 ziemniaki
- czosnek
- chilli
- sos sojowy
- sól
- bazylia
- tymianek
- oregano
- rozmaryn
- szałwia
- lubczyk
Do roboty!
Marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler i ziemniaki obieramy. Kroimy w kostkę i razem z( podzielonym na różyczki) brokułem podsmażamy na oliwie. Po 2-3 minutach, wlewamy 1,5 litra wody. Gotujemy. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy roszponkę i liście rzodkiewki., jeszcze chwilę gotujemy. Bledujemy razem z czosnkiem i przyprawami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz