Kategorie

poniedziałek, 12 maja 2014

Krem brokułowy z roszponką i liśćmi rzodkiewki

Małecka śpi, więc mogę nadrobić zaległości w blogowaniu. :) Prosta zupa krem ze spora ilością przemyconej zieleniny. Świetna z groszkiem ptysiowym i/lub plastrami świeżej rzodkiewki. Na ostatnim zdjęciu kolejna odsłona pieczywa chrupkiego. Tym razem z pokrzywą. Może jeszcze dzisiaj uda mi się wrzucić przepis. :) 

P.S. W Tesco jest przecena na awokado. 2 sztuki za 2 zł. Więc niedługo zrobi się tu baaardzo zielono! :D

Krem brokułowy z roszponką i liśćmi rzodkiewki


Składniki:
  • 1/2 brokuła
  • 1,5 szklanki roszponki
  • spory pęczek liści rzodkiewki (ok. 1 szklanki)
  • marchewka
  • cebula
  • 1/4 selera
  • pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • czosnek
  • chilli
  • sos sojowy
  • sól
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • rozmaryn
  • szałwia
  • lubczyk





Do roboty!

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler i ziemniaki obieramy. Kroimy w kostkę i razem z( podzielonym na różyczki) brokułem podsmażamy na oliwie. Po 2-3 minutach, wlewamy 1,5 litra wody. Gotujemy. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy roszponkę i liście rzodkiewki., jeszcze chwilę gotujemy. Bledujemy razem z czosnkiem i przyprawami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz