Tak jak obiecałam, kolejna odsłona pieczywa chrupkiego. Tym razem z pokrzywą, pestkami dyni i zmielonym słonecznikiem. :)
Bezglutenowe, wegańskie pieczywo chrupkie z pokrzywą
Składniki:
- 1/3 szklanki mąki jaglanej
- 1/3 szklanki maki gryczanej
- 1/3 szklanki zmielonych pestek słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 2 łyżki oliwy
- szklanka pokrzywy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 4 ząbki czosnku
- szklaka wody
Do roboty!
Pokrzywę przelewamy wrzątkiem, siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Całość mieszamy i przelewamy na formę wyłożona papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej). Ciasto (dosyć cienko) rozsmarowujemy łyżką. Pieczemy prze 40 minut w 180 stopniach. Kroimy od razu po wyjęciu z piekarnika, następnie studzimy. Smacznego!
krakersy z pokrzywą, umieram ze szczęścia!
OdpowiedzUsuńZjedzone z Twoim pasztetem ;D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że ktoś odważył się skorzystać z tego przepisu! ;)
UsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńChlebek REWELACJA! Konsystencja idealna - chrupiący,ale się nie kruszy.
Dałam suszona pokrzywę,bo nie miałam świeżej.Jadłam na śniadanie, obiad i kolację.Dobrze,że upiekłam od razu z trzech porcji.
Dodam tylko,że pieczywo chrupkie kroję przed włożeniem do piekarnika, mi jest tak łatwiej.
Pozdrawiam,Beata
Strasznie się cieszę, że wyszedł i smakował!!! Pozdrawiam :)
UsuńWitam! Fantastyczny przepis. Na pewno wypróbuję :-) Mam tylko jedno małe pytanie, gdzie można kupić pokrzywę? Byłabym wdzięczna za podpowiedź :-) Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńJa zerwałam z ogródka. Pokrzywę można wymienić na świeży szpinak - sprawdzone. :)
UsuńSuper, dziękuję :-)
Usuń