Tyyyle zdrowych tłuszczy przemyconych w niepozornym puree! ;)
Puree ziemniaczane z awokado
Składniki:
- 6 ziemniaków
- awokado
- 10 listków świeżej bazylii
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Do roboty!
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odcedzamy. I teraz mamy dwie możliwości: ziemniaki i obrane awokado traktujemy tłuczkiem/praską, do uzyskania gładkiej masy, albo robimy to blenderem, tzw. żyrafą. Ja lubię ułatwiać sobie życie, dlatego użyłam blendera. Awokado, ziemniaki, bazylię i czosnek zblendowałam, a następnie posoliłam i dopieprzyłam. Jeśli ziemniaki ugniatamy widelcem lub innym widelcopodobnym narzędziem, bazylię drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Solimy, pieprzymy, mieszamy. Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz