Bezglutenowe, wegańskie, odwrócone ciasto z kiwi (bez cukru!)
Składniki:
- 2 kiwi
- 2 banany
- 150 g suszonych daktyli
- 30 g mąki kokosowej (zmielone wiórki/wytłoczyny po mleku koko)
- 50 g mąki jaglanej (zmielonej kaszy jaglanej)
- 40 g mąki kukurydzianej
- pół szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka imbiru
- łyżka kakao
- płaska łyżeczka sody
Do roboty!
Daktyle zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy, a raczej rozgotowujemy ;) Do uzyskania papki i odparowania wody. Daktylową marmoladę i banany blendujemy (możemy je rozgnieść widelcem) na gładką masę. Dodajemy mąki, sodę, olej, imbir i kakao, mieszamy. Formę (typową tortownicę. użyłam silikonowej) wykładamy papierem do pieczenia. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na papierze do pieczenia, zalewamy ciastem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz