Kategorie

sobota, 14 grudnia 2013

Orkiszowe pierniki


Pierniczenia ciąg dalszy ;). Dzisiaj przepis na NAJLEPSZE pierniki jakie miałam okazję piec. Są wilgotne, a do tego nadziane dżemem pomarańczowym z goździkami. Przepis znalazłam tutaj, standardowo zmieniłam mąkę, a oprócz tego jeszcze "wypchałam" je dżemem. Polecam, bo są naprawdę wspaniałe. U nas w domu niestety zostały już wyjedzone, ale w najbliższym czasie ruszam z kolejną produkcją. ;)


Orkiszowe pierniki

 Składniki:
(na blachę pierników)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 25 g drożdży
  • 1 spora łyżka miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • dżem/marmolada/powidła do nadziania pierników

Do roboty!

Masło i miód roztapiamy w garnuszku. Chwilę studzimy i dodajemy drożdże. Całość mieszamy do rozpuszczenia. Do suchych składników dodajemy jajko i naszą drożdżową miksturę. Wyrabiamy ciasto (jeśli jest za suche, dodajemy trochę ciepłej wody, ma być gładkie i elastyczne!). Ciasto rozwałkowujemy, foremką wycinamy kształty, na środek każdego (surowego) piernika kładziemy łyżeczkę dżemu/marmolady/powideł, przykrywamy drugim (takim samym) ciastkiem i sklejamy boki. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!




Dżem pomarańczowy z goździkami 
Składniki:
(na jeden słoiczek)
  • 1 kg pomarańczy
  • pół szklanki cukru
  • płaska łyżeczka zmielonych goździków
Pomarańcze zalewamy gorącą wodą, następnie obieramy, odcinamy białe albedo od skórki, którą kroimy w kosteczkę. Obrane pomarańcze również pozbawiamy albedo, kroimy w kostkę. Pokrojoną skórkę i miąższ umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dodajemy zmielone goździki. Całość gotujemy do uzyskania upragnionej gęstości. U mnie była to prawie marmolada, ponieważ nie chciałam, żeby dżem wyciekł z pierników.



2 komentarze:

  1. Hej! Wyglądają przepysznie, lecz zastanawia mnie czy w tym dźemiczku, nie za mało cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dżem ma być nadzieniem do pierników to niekoniecznie, bo ciasto jest dosyć słodkie. Ale ilość cukru to tez rzecz gustu. Oczywiście można użyć większej ilości. Pozdrawiam! :)

      Usuń