Ja pierniczę. I to codziennie! Razowe, orkiszowe, czekoladowe... Od kilku dni piekę hurtowe ilości pierników. Znikają tak szybko, że cały czas muszę uzupełniać pojemniki ;) Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na czekoladowo - pomarańczowe pierniki. Są cudowne! Szczególnie "nagie", niczym nie udekorowane. Wydawały mi się jednak trochę niedokończone i postanowiłam udekorować je lukrem z soku pomarańczowego (który wypadł nieco blado ;) i DIY skórką pomarańczową. Planuję upiec jeszcze jedną serię, którą zostawię zupełnie gołą ;) Pierniki skradły moje serce swoim delikatnym czekoladowo - pomarańczowym aromatem.Smakują jak gorzka, pomarańczowa czekolada z Biedronki. Polecam! Przepis ze strony Moje Wypieki. Wymieniłam w nim tylko mąki. ;)
Czekoladowo -pomarańczowe pierniczki
Składniki:
(na 5 blach pierników)
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2,5 łyżki przyprawy do piernika
- starta skórka z pomarańczy
- szczypta soli
- 180 g masła
- 55 gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki miodu
- jajko
Do roboty!
Mąki, przyprawę, sól, sodę, cukier puder i kakao przesiewamy i mieszamy. Masło, miód i połamaną czekoladę roztapiamy (w mikrofali, kąpieli wodnej lub garnku), czekamy aż masa lekko przestygnie, po czym wlewamy ją do suchych składników. Wbijamy jajko, dodajemy startą skórkę pomarańczową i mieszamy/miksujemy całość. Ciasto jest lepkie, klejące i wygląda jakby nawet nie stało koło ciasta na pierniki, ale nie przejmujemy się tym. Masę wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto jest twarde, daje się rozwałkować i nie sprawie żadnych problemów. Można podsypać je mąką. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm. Foremkami wycinamy kwiatki, pieski i inne choinki, po czym pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Ale świetnie moje ulubione pierniczki w zdrowszej wersji! :) W tym roku robię więc z tego przepisu, mam tylko pytanie czy mąka orkiszowa może być pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńMoże być, będą wtedy trochę "cięższe".
Usuńwyglądają pięknie, a czy ich smak z zamianą mąk będzie bardzo różny od takich z mąki pszennej?
OdpowiedzUsuń