Kategorie

piątek, 2 lipca 2021

Wegańskie ciasto bananowe z truskawkami

Od miesiąca jesteśmy w domu. Ludzie w ilości: 4, koty w niezmiennej od dwóch lat liczbie 3. Miłości (i kocich kłaków pochowanych w każdym zakamarku i nie-zakamarku) jest mnóstwo. Czasu mniej. Stąd ciasto ekspresowe. Idealne, kiedy banany zmieniają kolor w tempie szybszym, niż się planowało. 

Wegańskie ciasto bananowe z truskawkami 



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki sypkiego słodu (ksylitol/cukier/etc)
  • cukier waniliowy/ekstrakt z wanilii/cokolwiek waniliowego
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • szklanka mleka sojowego
  • sok z jednej cytryny
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 2 szklanki truskawek



Do roboty!

Do mleka wlewamy sok z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Banany rozgniatamy widelcem, dolewamy ścięte mleko i olej, mieszamy. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, słód, coś waniliowego wsypujemy do miski, mieszamy. Do suchości wlewamy bananowy roztwór, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wlewamy do foremki (u mnie nieprzywierająca o wymiarach 19x29), na wierzch wrzucamy pokrojone w grube plastry truskawki. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!











1 komentarz:

  1. Świetny przepis, musimy wypróbować, choć coraz mniej truskawek. Jeżeli nie w tym roku to w następnym :-) Pysznie wygląda i zapewne takie jest w smaku.

    OdpowiedzUsuń