Kategorie

środa, 3 marca 2021

Curry z batatem

Curry z batatem, które smakuje i wygląda trochę jak marchewka z groszkiem na wypasie. Curry to ostatnio moje comfort food. Jeśli nie mam pomysłu i czasu na kombinowane obiady składające się ze stu tysięcy składników i wymagające godzinnego stania w kuchni, kręcę curry. Warzywa, które zalegają w lodówce, mleko koko i przyprawy. Najprościej. 


Curry z batatem



Składniki:

  • 250 g batata (połowa jednego sporego)
  • cebula
  • 1/3 puszki groszku (można użyć mrożonego, ja nie miałam :) )
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki gęstej części z mleka kokosowego
  • dwie łyżki oleju
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodu
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 szklanki wody




Do roboty!

Batata i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju, solimy. Kiedy się zeszkli, dodajemy batata, wlewamy wodę, dusimy na małym ogniu. Kiedy batat zacznie mięknąć, dodajemy mleko kokosowe i groszek. Kiedy zmięknie, wlewamy passatę, dodajemy przyprawy i odparowujemy jeszcze przez kilka minut, żeby sos zgęstniał. Smacznego!



3 komentarze: