Kategorie

poniedziałek, 29 marca 2021

Boczniaki z papryką

Kocham boczniaki. Idealnie zastępują mięso - konsystencją i turbo-umamicznym smakiem. Można je panierować jak kotlety, zrobić z nich śledzie, gulasz lub po prostu poddusić z jakimikolwiek warzywami. Nie da się ich spartaczyć, serio.

Jestem technologiczną amebą, więc nie wiem, jak wstawić na blożka odnośnik do Instagrama, dlatego wkleję Wam po prostu link-----> O TUTAJ.. Wrzucam tam różne przepisowe przypominajki, memy i koty, więc nic odkrywczego, jednak z racji tego, że moje koty są najpiękniejsze - zapraszam!

Boczniaki z papryką




Składniki:

  • jedna czerwona papryka
  • 250g boczniaków
  • 7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 łyżki zalewy spod suszonych pomidorów
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

                          

Do roboty!

Paprykę i boczniaki kroimy w paski. Podsmażamy na oleju spod pomidorów. Dolewamy wodę, solimy i dusimy na małym ogniu. Kiedy zmiękną, dodajemy czosnek, pokrojone suszone pomidory, pieprz, majeranek i jeszcze trochę soli. Dusimy przez kilka minut, dodajemy musztardę, mieszamy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz