Kategorie

piątek, 6 września 2019

Knedle jaglane ze śliwkami

Były knedle jaglane z truskawkami, czas na śliwki, bo tanie i wszędzie. Sposób ten sam, szybko i banalnie. 

Knedle jaglane ze śliwkami


Składniki:




  • 3 szklanki ugotowanej jaglanki

    • szklanka mąki + do podsypania
    • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • łyżeczka słodu
    • 20-25 śliwek


    Do roboty!

    Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę. Jaglankę blendujemy, dodajemy resztę suchości, zagniatamy elastyczne ciasto, które nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy płaski placek, do środka wkładamy po dwie połówki śliwki, zlepiamy, kulamy, obtaczamy w mące, odkładamy. Następnie albo mrozimy, albo gotujemy. Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz