Kategorie

sobota, 16 czerwca 2018

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Ciasto jakiś czas temu wymarzone. Z rabarbarem zza szopy i kruszonką-która-w-końcu-wyszła. Idealne, żeby leżeć, chłonąć zieloność, rozjaśniać włosy słońcem i jeść, jeść, jeść. Czyli to, co leniuszki lubią najbardziej. Leniuszki, czyli ja i Małecka moja. Chociaż zaraz, w ramach aktywności sobotniej, idziemy zrywać wiśnie. A potem będziemy szukać frajera, który nam to wydryluje. Zapisy na maila. Ilość miejsc ograniczona. Płacimy kocią sierścią.


Wegańskie ciasto z rabarbarem





Składniki:

Ciasto:
  • 180 g jogurtu roślinnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru/ksylitolu
  • łyżka cukru/ksylitolu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 łodyg rabarbaru + 2 łyżki słodu

Kruszonka:
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki


 Do roboty!

Składniki na kruszonkę zagniatamy, wkładamy do lodówki. Rabarbar kroimy, zasypujemy słodem, odstawiamy. Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy, Ma być elastyczne, sprężyste i miękkie. Ciastem wylepiamy blaszkę (u mnie typowa tortownica), wysmarowaną łyżką oleju. Na ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Użyłam termoobiegu. Smacznego!

1 komentarz:

  1. I discovered your weblog website on google and verify a couple of of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking ahead to studying more from you in a while!… play casino

    OdpowiedzUsuń