Wegańskie drożdżówki z marcepanem
Składniki:
- szklanki mąki + do podsypania
- szklanka mleka roślinnego
- 1/3 szklanki słodu
- 1/3 szklanki oleju
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- 100 g marcepanu
- 1/2 słoika dżemu truskawkowego
Do roboty!
Drożdże kruszymy, dodajemy słód, dwie łyżki mąki i łyżkę ciepłego mleka. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Kiedy drożdże "ruszą", dodajemy resztę mąki i płynu oraz sól i olej, wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkowujemy, tworząc prostokąt. Smarujemy dżemem, a z marcepanu robimy małe kuleczki, które układamy na posmarowanym dżemem cieście. Całość zwijamy w rulon i kroimy jak chleb, tworząc drożdżówki w kształcie ślimaków. Układamy je na blaszce (u mnie mata silikonowa) i pieczemy 15 minut w 180 stopniach (użyłam termoobiegu), studzimy w uchylonym piekarniku. Polałam lukrem i posypałam płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz