Wegańskie bułki z pieczarkami i soczewicą
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki (u mnie pół na pół, pszenna z orkiszową)
- 30 g drożdży
- łyżka słodu (oprócz ksylitolu)
- szklanka mleka (użyłam sojowego)
- płaska łyżeczka soli
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
Farsz:
- 500 g pieczarek
- łyżka oleju/oliwy
- 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy + 1,5 szklanki wody
- sól
- sos sojowy
- majeranek
- papryka wędzona
- pieprz
Do roboty!
Drożdże, słód, łyżkę mąki i mleka wrzucamy do miski, mieszamy. Odkładamy w ciepłe miejsce do momentu, kiedy drożdże "ruszą" (ok. 10 minut). Kiedy zaczną sie pienić, dodajemy resztę składników, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, odkładamy w ciepłe miejsce.
Soczewicę gotujemy w 1,5 szklanki osolonej wody. Pieczarki kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwe, solimy. Kiedy porządnie się podduszą, dodajemy do nich ugotowaną soczewicę, przyprawiamy.
Odrywamy po kawałku wyrośniętego ciasta, faszerujemy pieczarkami z soczewicą i kulamy tak, żeby powstały bułki. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego!
Mmm, ale boskie! Uwielbiam połączenie pieczarek z pieczywem :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wspaniałe! Takie połączenie też lubię, mimo, że również przepadam za słodkimi bułeczkami :-)
OdpowiedzUsuń