Kategorie

niedziela, 9 lipca 2017

Wegańskie bułki z pieczarkami i soczewicą

Bułkensy na słono, co rzadko się zdarza, bo w moich żyłach płynie syrop z agawy. Robiłam je już sto lat temu. Grzecznie czekały w wersjach roboczych, żeby właśnie dziś ujrzeć światło internetów. Więc są. Pieczcie i jedzcie z tego wszyscy. Mimo, że darmowe jagody w lesie i czereśnie za płotem u sąsiada. Pieczarki + soczewica to miłość. Na ten duet zawsze jest sezon.


Wegańskie bułki z pieczarkami i soczewicą



Składniki:


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki (u mnie pół na pół, pszenna z orkiszową)
  • 30 g drożdży
  • łyżka słodu (oprócz ksylitolu)
  • szklanka mleka (użyłam sojowego)
  • płaska łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • łyżka oleju/oliwy
  • 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy + 1,5 szklanki wody
  • sól
  • sos sojowy
  • majeranek
  • papryka wędzona
  • pieprz



Do roboty!

Drożdże, słód, łyżkę mąki i mleka wrzucamy do miski, mieszamy. Odkładamy w ciepłe miejsce do momentu, kiedy drożdże "ruszą" (ok. 10 minut). Kiedy zaczną sie pienić, dodajemy resztę składników, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, odkładamy w ciepłe miejsce.
Soczewicę gotujemy w 1,5 szklanki osolonej wody. Pieczarki kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwe, solimy. Kiedy porządnie się podduszą, dodajemy do nich ugotowaną soczewicę, przyprawiamy. 
Odrywamy po kawałku wyrośniętego ciasta, faszerujemy pieczarkami z soczewicą i kulamy tak, żeby powstały bułki. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmm, ale boskie! Uwielbiam połączenie pieczarek z pieczywem :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Takie połączenie też lubię, mimo, że również przepadam za słodkimi bułeczkami :-)

    OdpowiedzUsuń