Kategorie

poniedziałek, 5 czerwca 2017

Wegańskie ciasto z truskawkami

Ciasto banalne - wystarczy wsypać kilka składników, szybko je zmiksować i wrzucić jakieś owoce. Idealne jeśli wszystko robicie w biegu i nie macie czasu, żeby spokojnie wypić kawę, za to jakieś ciasto byście sobie opierdzielili. Tym bardziej, że truskawki. Dużo truskawek. Wszędzie. Pachną i o dziwo (!), przestają byc towarem luksusowym, bo 8,50 to nie jest już cena zaporowa. ;) No i ja tak ostatnio mam. Zbyt krótka doba, zbyt dużo do zrobienia, zbyt pachnące truskawki, zbyt mało czasu na pieczenie... Dejcie mnie wakacje. Żebym chociaż w weekendy mogła przestać myśleć o tym "zbyt".  Błagam, teraz, zaraz, już! Najlepiej dzisiaj. Płace złotem. Albo truskawkami. ;)


Wegańskie ciasto z truskawkami




Składniki:

  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 cytryny
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek ksylitolu
  • ekstrakt waniliowy/ksylitol waniliowy/coś waniliowego
  • 1,5 ŁYŻKI proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
  • ew. dwie łyżki zmielonego na puder ksylitolu


Do roboty!

Do mleka wlewamy sok z cytryny, odstawiamy na kilka minut. Mąkę mieszamy z ksylitolem i resztą suchości. Olej miksujemy/mieszamy widelcem do spienienia. Miksujemy, powoli wlewając ścięte mleko. Do spienionego oleju z mlekiem dodajemy suche składniki, w kilku partiach, ciągle miksując. Ciasto wylewamy do formy (u mnie typowa duża foremka do pieczenia) wyłożonej matą silikonową lub wysmarowanej olejem. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Posypujemy zmielonym ksylitolem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz