Wegańskie ciasto z truskawkami
Składniki:
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1/2 cytryny
- 2/3 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 5 łyżek ksylitolu
- ekstrakt waniliowy/ksylitol waniliowy/coś waniliowego
- 1,5 ŁYŻKI proszku do pieczenia
- 250 g truskawek
- ew. dwie łyżki zmielonego na puder ksylitolu
Do roboty!
Do mleka wlewamy sok z cytryny, odstawiamy na kilka minut. Mąkę mieszamy z ksylitolem i resztą suchości. Olej miksujemy/mieszamy widelcem do spienienia. Miksujemy, powoli wlewając ścięte mleko. Do spienionego oleju z mlekiem dodajemy suche składniki, w kilku partiach, ciągle miksując. Ciasto wylewamy do formy (u mnie typowa duża foremka do pieczenia) wyłożonej matą silikonową lub wysmarowanej olejem. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Posypujemy zmielonym ksylitolem. Smacznego!
Zrobiłem i wyszedł zakalec... :(
OdpowiedzUsuń