Kategorie

niedziela, 28 maja 2017

Kompot rabarbarowy z daktylami

Ostry, mocno przyprawiony z suszonymi daktylami i z rabarbarem. Taki romans świąt z majem. ;)

Kompot rabarbarowy z daktylami




Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 4 słodkie jabłka (moje były kiepskie, dlatego musiałam dosłodzić ksylitolem)
  • 2 duże łodygi rabarbaru (ok. 500 g)
  • 1,5 szklanki suszonych daktyli
  • 2 małe kardamonki
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • płaska łyżeczka cynamonu





Do roboty!

Owoce kroimy (rabarbar na grube kawałki, jabłka na ćwiartki). Wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy i daktyle, wlewamy wodę. Gotujemy 30 minut. Przelewamy przez sitko, mocno dociskając pozostałości łyżką tak, żeby wycisnąć jak najwięcej płynu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz