Wegańskie drożdżówki z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
- 30 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe z Biedronsi)
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki słodu (ksylitol odpada, zabija drożdże)
Budyń:
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki suchej jaglanki
- szczypta soli
- 2 ksylitolu
- skóka starta ze sparzonej cytryny lub ekstrakt waniliowy
- 4 średnie łodygi rabarbaru + łyżka ksylitolu
Kruszonka:
Do roboty!
Drożdże kruszymy, dodajemy słód, wsypujemy dwie łyżki mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami tak, żeby składniki mogły się połączyć. Chłodzimy.
Rabarbar kroimy w kostkę, zasypujemy ksylitolem, odstawiamy.
Kiedy rozczyn zacznie rosnąć, dopdajemy resztę mąki i ciepłego mleka, olej i sól. Wyrabiamy elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłę miejsce do podwojenia objętości.
Kaszę gotujemy w 2 szklankach posłodzonego i delikatnie osolonego mleka. Dodajemy skórkę startą z cytryny lub ekstrakt waniliowy. Kiedy kasza zmięknie, ale nie wchłonie jeszcze całego mleka, blendujemy na jak najbardziej gładką masę.
Kiedy ciasto urośnie, formujemy z niego małe placki, nakładamy budyń, odcedzony z soku rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (piekłam na termoobiegu, nie wiem czy to coś zmienia ;) ). Smacznego!
Drożdże kruszymy, dodajemy słód, wsypujemy dwie łyżki mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami tak, żeby składniki mogły się połączyć. Chłodzimy.
Rabarbar kroimy w kostkę, zasypujemy ksylitolem, odstawiamy.
Kiedy rozczyn zacznie rosnąć, dopdajemy resztę mąki i ciepłego mleka, olej i sól. Wyrabiamy elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłę miejsce do podwojenia objętości.
Kaszę gotujemy w 2 szklankach posłodzonego i delikatnie osolonego mleka. Dodajemy skórkę startą z cytryny lub ekstrakt waniliowy. Kiedy kasza zmięknie, ale nie wchłonie jeszcze całego mleka, blendujemy na jak najbardziej gładką masę.
Kiedy ciasto urośnie, formujemy z niego małe placki, nakładamy budyń, odcedzony z soku rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (piekłam na termoobiegu, nie wiem czy to coś zmienia ;) ). Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń