Kategorie

środa, 3 maja 2017

Śliwki w czekoladzie z marcepanem

Śliwki, marcepan, amaretto, gorzka czekolada, czyli praliny idealne. Alkohol można pominąć lub zastąpić syropem o smaku amaretto, ew. większa ilością wody i słodu. :)

Śliwki w czekoladzie z marcepanem



Składniki:
  • szklanka suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki amaretto (lub innego ulubionego alkoholu; można pominąć i dodać więcej wody i słodu) + 2 łyżki słodu + 1/3 szklanki wody
  • 50 g marcepanu (użyłam masy z Lidla)
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • ew. kilkanaście płatków migdałów

Do roboty!

Śliwki wrzucamy do garnka. Dodajemy amaretto, słód i wodę. Zagotowujemy, odstawiamy na noc. 
Roztapiamy czekoladę (w kąpieli wodnej, mikrofali, garnku w grubym dnem, jak Wam wygodnie :) ). Z marcepanu robimy małe kuleczki. Na każdej śliwce kłądziemy marcepanową kulkę, rozgniatamy przyklejając do niej, a następnie wrzucamy do roztopionej czekolady. Wyławiamy, odkładamy, żeby czekolada mogła spokojnie zastygnąć. Możemy ozdobić migdałowym płatkiem (zanim czekolada zastygnie). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz