Śliwki w czekoladzie z marcepanem
Składniki:
- szklanka suszonych śliwek
- 1/3 szklanki amaretto (lub innego ulubionego alkoholu; można pominąć i dodać więcej wody i słodu) + 2 łyżki słodu + 1/3 szklanki wody
- 50 g marcepanu (użyłam masy z Lidla)
- 200 g gorzkiej czekolady
- ew. kilkanaście płatków migdałów
Do roboty!
Śliwki wrzucamy do garnka. Dodajemy amaretto, słód i wodę. Zagotowujemy, odstawiamy na noc.
Roztapiamy czekoladę (w kąpieli wodnej, mikrofali, garnku w grubym dnem, jak Wam wygodnie :) ). Z marcepanu robimy małe kuleczki. Na każdej śliwce kłądziemy marcepanową kulkę, rozgniatamy przyklejając do niej, a następnie wrzucamy do roztopionej czekolady. Wyławiamy, odkładamy, żeby czekolada mogła spokojnie zastygnąć. Możemy ozdobić migdałowym płatkiem (zanim czekolada zastygnie). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz