Kategorie

czwartek, 2 marca 2017

Wegańskie tartaletki z truskawkami

Tak, wiem. Jest marzec, truskawki w sklepach są plastikowe, naszprycowane chemią. Zdrowiej wypić płyn do mycia kibla. Ale ja bardzo potrzebuję wiosny, lata, ciepełka, zieloności i kolorów. Kupiłam więc "powalentynkowe" truskawki w serduszkowym opakowaniu, wciągając ich zapach jak klej. :D Syfne, plastikowe owoce, zrekompensowałam sobie kremem jaglanym. Że niby zdrowiej. :D Możecie użyć innych owoców lub poczekać na nasze truskawki. :) O, jeszcze wspomnę, że jestem dumna z tego ciasta! Smakuje jak maślane, polecam mocno.

Wegańskie tartaletki z truskawkami









Składniki (na 10 tartaletek):

Spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 1/3 szklanki oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
Krem:
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki słodu
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
  • 10 dużych truskawek  
  • 10 łyżek dżemu truskawkowego (u mnie bezcukrowy)



Do roboty!

Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy formy na tartaletki (użyłam silikonowych, nie smarowałam ich olejem). Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach (do zezłocenia). 
Kaszę gotujemy w 2 szklankach osłodzonego mleka ze szczyptą soli. Kiedy kasza wchłonie płyn, blendujemy, podlewając sokiem z cytryny. Krem musi być gładki. 
Truskawki kroimy na plasterki. Dżemem smarujemy ostudzone ciasto, delikatnie wykładamy krem, dekorujemy truskawkami. Smacznego!





1 komentarz:

  1. Rozbawiłaś mnie tym wstępem o truskawkach, ale to niestety prawda :D Zapach może i ładny, ale w smaku nie przypominają w ogóle tych naszych, czerwcowych. Pomysł na tartaletki super, i na pewno przyda się w lecie :)

    OdpowiedzUsuń