Wegańskie bułki z czekoladą
Składniki:
- 3,5 szklanki + 2 łyżki mąki
- 30 g drożdży
- szklanka (do ciasta) + 3 łyżki (do rozczynu)+ 2 łyżki mleka roślinnego (do posmarowania bułek) - u mnie ryżowe
- 4 łyżki słodu
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub słonecznikowego, użyłam kokosowego, bo tylko taki znalazłam w kuchni)
- szczypta soli
- 150 g gorzkiej czekolady 70 pro
Do roboty!
Drożdże kruszymy, dodajemy do nich słód, 3 łyżki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, żeby rozczyn "ruszył". Kiedy nabierze bąbelków, dodajemy mąkę, resztę ciepłego mleka, sól i olej.Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz zagniatamy. Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, odrywamy po kawałku, formujemy bułki (w razie czego podsypujemy ciasto niewielką ilością mąki). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, smarujemy niewielką iloscią mleka. Wkładamy do piekarnika i ustawiamy temp. 180 stopni. Pieczemy 20 minut (licząc od włożenia do pieca). Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego!
Wyglądają smakowicie ;-)
OdpowiedzUsuń