Kategorie

poniedziałek, 27 marca 2017

Wegański tort z sezamkami


Zaraz biorę Małecką pod pachę i biegniemy na pociąg, który zabierze nas do krainy olejem płynącej, czyli na Ślunsk do babci. Będziemy zażerały się kotletami sojowymi w podwójnej panierce i frytasami. Wrócę jeszcze okraglejsza. :D Ale zanim pojadę tyć do babci - podrzucę Wam przepis na tort sezamkowy. Sezamki mają cukier - wiem. ALE! Jeśli zależy Wam na sto pro bezcukrowym wypieku, zajrzyjcie do Lidla. Są tam sezamki bez cukru, z miodem. Moje tahini było bardzo gęste, łychostajne wręcz. Jesli Wasze jest bardziej lejące, dodajcie go mniej (inaczej nie ubijecie mleka koko). To tyle. Jadę jęść! :)


Wegański tort z sezamkami



Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki oleju
  •  2 płaskie łyżeczki proszku dopieczenia
  • sok i skórka starta z połowy cytryny
  • 5 łyżek ksylitolu (lub innego słodu)
  • szczypta soli
Krem:

  •  stała część z jednej puszki mleka kokosowego schłodzonego przez przynajmniej 24
  • 3 łyżki porządnie schłodzonego tahini
  • 2 łyżki ksylitolu (lub innego NIEPŁYNNEGO słodu)
Dodatkowo:
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 paczki sezamków



Do roboty!

Mleko ze słodem i tahini ubijamy jak bitą śmietanę. Chłodzimy przez godzinę. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Wlewamy mokre, mieszamy, przelewamy do wysmarowanej olejem tortownicy (u mnie mała, ok. 17 cm średnicy). Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto kroimy przekrawamy na pół, tworząc dwa blaty. Jeden smarujemy miodem/syropem. Kładziemy połowę ubitego mleka, przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy resztą bitki, posypujemy połamanymi sezamkami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
     
     
     
     
     
     

7 komentarzy:

  1. MIÓD NIE JEST WEGAŃSKI!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Droga, może jeszcze Cię złapałam zanim wsiadłaś do pociągu, mam bowiem też tę samą drobną uwagę – miód niestety nie jest wegański, ale poza tym przepis fantastyczny, szczególnie krem mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem idiotką. Wiem, że nie jest wegański. Jednak (jak pisałam już z milion razy), używam go w swojej kuchni. Dla sto pro wegan jest opcja - syrop z agawy, zaznaczyłam to w poście. ;)

      Usuń
    2. więc nie jesteś weganką jeśli używasz miodu
      to jak jakbym powiedziała - jestem wegetarianką, ale czasami jem ryby

      Usuń
    3. Całe szczęście, że nie napisałam, że jestem weganką. :D Udanego weekendu. ;)

      Usuń
  3. Bardzo spodobał mi się ten biszkopt bez jajek i cukru - na pewno spróbuję taką wersję:)

    OdpowiedzUsuń