Wegańskie tartaletki z truskawkami
Składniki (na 10 tartaletek):
Spód:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1/3 szklanki oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki słodu
- szczypta soli
- sok z połowy cytryny
- 10 dużych truskawek
- 10 łyżek dżemu truskawkowego (u mnie bezcukrowy)
Do roboty!
Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy formy na tartaletki (użyłam silikonowych, nie smarowałam ich olejem). Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach (do zezłocenia).
Kaszę gotujemy w 2 szklankach osłodzonego mleka ze szczyptą soli. Kiedy kasza wchłonie płyn, blendujemy, podlewając sokiem z cytryny. Krem musi być gładki.
Truskawki kroimy na plasterki. Dżemem smarujemy ostudzone ciasto, delikatnie wykładamy krem, dekorujemy truskawkami. Smacznego!
Rozbawiłaś mnie tym wstępem o truskawkach, ale to niestety prawda :D Zapach może i ładny, ale w smaku nie przypominają w ogóle tych naszych, czerwcowych. Pomysł na tartaletki super, i na pewno przyda się w lecie :)
OdpowiedzUsuń