Kategorie

wtorek, 11 października 2016

Wegańskie skwarki

Kiełbasy, sery, mleka, śmietany, a nawet skwarki! Na weganie można wszystko! ;) Skwarki pochłonęłam z kapustą (podduszoną z solą i pieprzem), cudowność. Bardzo swojskie i dodające "tego czegoś" zwykłym ziemniakom, pierogom, czy kapuście właśnie. Tanie i szybkie do ukręcenia - róbta! ;)


Wegańskie skwarki


Składniki:
  • kostka tofu naturalnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • SZCZYPTA chilli
  • 1/4 szklanki oleju




Do roboty!

Tofu kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, mieszamy z sosem sojowym i przyprawami. Marynatę dokładnie łączymy z tofu. Odstawiamy na 15 minut do "przegryzienia". Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy porządnie się rozgrzeje, wrzucamy tofu. Smażymy do momentu, kiedy kosteczki będą chrupiące z zewnątrz i nadal miękkie w środku. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz pomysł na skwarki bez soi? Chętnie podrzucę w zamian genialny przepis na smalec nie do odróżnienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam są przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń