Kotlety banalne w ilości wystarczającej dla dwóch osób. Jadłam sama, Małecka pogardziła. ;)
Kotlety cieciorkowo-pieczarkowe
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej jaglanki
- szklanka cieciorki (ugotowanej lub z puszki, ja użyłam słoikowej z Biedronsi)
- 250 g pieczarek
- 4 łyżki mąki/mąki kuku/bułki tartej
- łyżka majeranku
- duuuży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 5 łyżek słonecznika do obtoczenia, ew. bułka tarta
Do roboty!
Pieczarki trzemy na "łezkach" (grubsze oczka na tarce), wrzucamy na patelnię, solimy, dusimy, odparowujemy. Jaglankę, cieciorkę i czosnek blendujemy. Dodajemy odparowane pieczarki, przyprawy, mąkę/bułkę tartą. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Kiedy masa stanie się bardziej zwarta, formujemy kotlety, obtaczamy w słoneczniku/bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Fajny przepis :) Chętnie zjadłabym coś takiego na obiad :)
OdpowiedzUsuń