Kategorie

poniedziałek, 10 października 2016

Kotlety cieciorkowo-pieczarkowe

Małecka w przedszkolu, mam wolne do czwartku, muszę napisać dwa referaty na WF (serio, piszę referaty z WF'u na arteterapii :D ), dlatego podrzucam Wam przepis. :D Wszystko, byle tego nie pisać. 
Kotlety banalne w ilości wystarczającej dla dwóch osób. Jadłam sama, Małecka pogardziła. ;)

Kotlety cieciorkowo-pieczarkowe


Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanej jaglanki
  • szklanka cieciorki  (ugotowanej lub z puszki, ja użyłam słoikowej z Biedronsi)
  • 250 g pieczarek
  • 4 łyżki mąki/mąki kuku/bułki tartej
  • łyżka majeranku
  • duuuży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 5 łyżek słonecznika do obtoczenia, ew. bułka tarta



Do roboty!

Pieczarki trzemy na "łezkach" (grubsze oczka na tarce), wrzucamy na patelnię, solimy, dusimy, odparowujemy. Jaglankę, cieciorkę i czosnek blendujemy. Dodajemy odparowane pieczarki, przyprawy, mąkę/bułkę tartą. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Kiedy masa stanie się bardziej zwarta, formujemy kotlety, obtaczamy w słoneczniku/bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Fajny przepis :) Chętnie zjadłabym coś takiego na obiad :)

    OdpowiedzUsuń