Kategorie

czwartek, 15 września 2016

Krem dyniowy ze smażonymi ziemniakami

Jestem dzisiaj burą suką. Wredną zołzą. Bez kija nie podchodź. Wyżyłam się już chyba na każdym na kim mogłam, więc teraz najlepiej będzie jak się gdzieś schowam, zakopię i spalę ze wstydu. A Was zostawię z zupą dyniową. Kolejną. Bo lubię.


Krem dyniowy ze smażonymi ziemniakami




Składniki:

Krem:
  • 1 kg dyni hokkaido
  • 2 marchewki
  • 1 i 2/3 litry wody
  • 7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łyżki zalewy spod pomidorów
  • sos sojowy
  • 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
  • 3 spore ziemniaki
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • łyżka majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy 


Do roboty!

Dynie myjemy, kroimy, pozbawiamy wnętrzności. Jeśli używamy hokkaido nie musimy jej obierać. Marchewki obieramy, kroimy w grube plastry. Dynię i marchewkę gotujemy w 2 litrach wody. Kiedy zmiękną, wrzucamy czosnek, suszone pomidory, zalewę i sos sojowy. Blendujemy.
Ziemniaki gotujemy (ja użyłam takich z dnia poprzedniego, ugotowanych w mundurkach na parze). Kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy masło orzechowe, majeranek i sos sojowy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Boska musiała być z tymi ziemniaczkami :) Też zresztą bardzo dyniowe zupy lubię :)
    Nie przejmuj się - każdy czasem ma zły dzień. Jutro będzie lepiej :)

    OdpowiedzUsuń