Pasztet z zielonej soczewicy
Składniki:
- szklanka suchej zielonej soczewicy + 2,5 szklanki wody
- 500 g pieczarek
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- ew. kilka łyżek ziaren słonecznika do posypania pasztetu
- łyżka oleju
Do roboty!
2,5 szklanki osolonej wody zagotowujemy. Wrzucamy soczewicę, gotujemy aż cała woda odparuje. Pieczarki kroimy, wrzucamy na rozgrzany olej, solimy dusimy do zmniejszenia objętości i odparowania. Ugotowaną soczewicę blendujemy z resztą składników (użyłam "żyrafy", żeby masa nie była gładka jak krem). Przekładamy do foremki na pasztet/keksówki (silikonowej lub wysmarowanej tłuszczem), posypujemy słonecznikiem i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Studzimy, najlepiej przez całą noc.
Wspaniały, ja uwielbiam wszelkie pasztety i zamrażam to co mi zostaje. Po rozmrożeniu smakuje normalnie, zachęcam do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuń