Wegański bigos II
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1,5 kg świeżej, białej kapusty
- 750 g pieczarek
- kostka (lub więcej) tofu marynowanego lub wędzonego (naturalne też da radę :) )
- paczka parówek sojowych wędzonych lub śniadaniowych (ewentualnie, zamiast parówek można dodać więcej tofu)
- 7 grzybów shitake (suszonych)
- 3,4 litra wody
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 3 łyżki majeranku
- łyżeczka wędzonej papryki
- szczypta chilli
- łyżeczka słodkiej papryki
- 5 liści laurowych
- 10 kuleczek ziela angielskiego
- 7 kuleczek jałowca
- sól
- olej
Do roboty!
Białą kapustę trzemy na szatkownicy (uważamy na paluchy! :) ). Pieczarki kroimy w półplasterki, parówki w plasterki, śliwki na pół, a shitake zalewamy wrzątkiem ponad poziom. Kiszoną kapustę siekamy, przerzucamy do garnka, zalewamy wodą ponad poziom i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie, wodę ODLEWAMY, kapustę odsączamy na sitku.
Tofu kroimy w kostkę, w dużym garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy tofu, smażymy do momentu w którym nabierze delikatnej skórki (jeśli używamy tofu naturalnego, na tym etapie należy je posolić, dodać paprykę wędzoną i sos sojowy). Do tofu wrzucamy pokrojone parówki. Smażymy przez chwilę, ciągle mieszając, po czym dodajemy pieczarki. Solimy, dusimy do zmniejszenia objętości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Wrzucamy poszatkowaną białą kapustę, zalewamy 3/4 l wody, sosem sojowym i gotujemy pod przykryciem do momentu w którym kapusta porządnie zmięknie. Odsączamy shitake, kroimy. Do bigosu dodajemy kiszoną obgotowaną kapustę, przyprawy, śliwki, shitake, dusimy do odparowania. Doprawiamy koncentratem i ew. solimy i "dosmaczamy". Smacznego!
Wygląda świetnie. Wspomnienia zimy :)
OdpowiedzUsuń