Kategorie

czwartek, 31 marca 2016

Wegański bigos II

 Hejże, hej! Dwa lata temu wrzucałam na blogaska przepis na bigos wegański. Robię go nadal, choć przepis przeszedł delikatne modyfikacje, np. część kapusty kiszonej zamieniłam na świeżą. Dzięki temu bigos jest lżejszy i mniej kwaśny. "Mięso" udawać może dowolne tofu. Sprawdzi się wędzone, marynowane, jak i naturalne (należy pamiętać, żeby doprawić je podczas smażenia). Ilość również jest dowolna. Wystarczy jedna kostka, choć równie dobrze można zutylizować swoje lodówkowe zapasy tofu i dodać większą ilość. Parówki nie są konieczne, można podmienić je na jeszcze więcej tofu. Sos sojowy jest niezbędny, "robi robotę", działa jak glutaminian, dosmacza idealnie. Wege bigos jest mega, robię go w każde święta, mój Tata twierdzi, że jest lepszy niż mięsny, a Mama - że jest nie do odróżnienia. Przekonani? :)

 Wegański bigos II


Składniki:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1,5 kg świeżej, białej kapusty 
  • 750 g pieczarek
  • kostka (lub więcej) tofu marynowanego lub wędzonego (naturalne też da radę :) )
  • paczka parówek sojowych wędzonych lub śniadaniowych (ewentualnie, zamiast parówek można dodać więcej tofu)
  • 7 grzybów shitake (suszonych)
  • 3,4 litra wody
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego 
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 3 łyżki majeranku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta chilli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 liści laurowych
  • 10 kuleczek ziela angielskiego
  • 7 kuleczek jałowca
  • sól
  • olej



Do roboty!

Białą kapustę trzemy na szatkownicy (uważamy na paluchy! :) ). Pieczarki kroimy w półplasterki, parówki w plasterki, śliwki na pół, a shitake zalewamy wrzątkiem ponad poziom. Kiszoną kapustę siekamy, przerzucamy do garnka, zalewamy wodą ponad poziom i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie, wodę ODLEWAMY, kapustę odsączamy na sitku. 
Tofu kroimy w kostkę, w dużym garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy tofu, smażymy do momentu w którym nabierze delikatnej skórki (jeśli używamy tofu naturalnego, na tym etapie należy je posolić, dodać paprykę wędzoną i sos sojowy). Do tofu wrzucamy pokrojone parówki. Smażymy przez chwilę, ciągle mieszając, po czym dodajemy pieczarki. Solimy, dusimy do zmniejszenia objętości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Wrzucamy poszatkowaną białą kapustę, zalewamy 3/4 l wody, sosem sojowym i gotujemy pod przykryciem do momentu w którym kapusta porządnie zmięknie. Odsączamy shitake, kroimy. Do bigosu dodajemy kiszoną obgotowaną kapustę, przyprawy, śliwki, shitake, dusimy do odparowania. Doprawiamy koncentratem i ew. solimy i "dosmaczamy". Smacznego!



1 komentarz: