Kategorie

piątek, 18 września 2015

Krem dyniowy z ciecierzycą

Kolejna zupa dyniowa. W tym sezonie zwariowałam na punkcie dyniowych zup. W kolejce do opublikowania czeka jeszcze dyniówka orientalna. Nie ukrywam, że mam ochotę biec do kuchni kręcić kolejną, jednak nie zrobię tego Lubemu i Małeckiej. Domyślam się, że już mają dosyć jedzenia w kolorze pomarańczowym. ;) Zupa jest pyszna, wyrazista i kremowa. Ostra, aromatyczna ciecierzyca wspaniale się z nią komponuje. Polecam!

A Mleczarniom z Ostrowa Wielkopolskiego i okolic polecam sobotnią sesję odbywającą się w ramach projektu KRAINA MLEKIEM PŁYNĄCA. Sprawa jest prosta, o 17 widzimy się w Lewkowie, ubrane w długie kiecki wystawiamy cyce i karmimy swoje pociechy. Pani Claudia Sikora wszystko fotografuje, a my mamy cudowną pamiątkę. Sesja jest bezpłatna, wystarczy przynieść pisemną zgodę na publikację zdjęć w internecie. Ja i mój trzyletni Mlekołak również tam będziemy. Przyjeżdżajcie, poświećcie z nami cycem! ;) Taka okazja może się więcej nie powtórzyć, a zdjęcia Pani Claudia robi zjawiskowe! No i cel szczytny, warto propagować naturalne karmienie piersią. Tutaj możecie zobaczyć zdjęcia Mleczarni z całej Polski. Cudowny pomysł, prawda? 

Krem dyniowy z ciecierzycą





Składniki:

Zupa:

  • 800 g dyni
  • 2 marchewki
  • papryka
  • cebula
  • 1,5 litra wody
  • sos sojowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej pomarańczy
  • imbir (ok. 1/2 łyżeczki)
  • kolendra (ok.1/2 łyżeczki)
  • chilli (ok. 1/2 łyżeczki)
  • papryka wędzona (płaska łyżka)
  • cynamon (ok. 1/3 łyżeczki)
  • sól
Dodatkowo:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (namoczonej przez noc, a następnie ugotowanej)
  • chilli (ok. 1/3 łyżeczki)
  • tymianek (dużo)
  • majeranek (duuuużo)
  • wędzona papryka (jeszcze więcej ;)
  • sos sojowy do smaku
Do roboty!

Warzywa obieramy (użyłam dyni hokkaido, którą można jeść ze skórką, dlatego jej nie obierałam), dynię pozbawiamy wnętrzności, kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy (lub zalewy spod suszonych pomidorów). Zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Przyprawiamy, dolewamy sok z pomarańczy i w razie potrzeby jeszcze trochę wody, blendujemy. 
Cieciorkę podsmażamy na oliwie, przyprawiamy. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dla ilu osób wystarczy z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od Waszych możliwości ;) Z proporcji podanych powyzej wychodzi spoty garnek, idealny dla 3-4 głodnych osób. :)

      Usuń