Najlepsze lody na blogu. Są idealnie kremowe i tłuściutkie. Gałkują sie bezproblemowo. No ideał! Jeżyny należą do mojej owocowej top trójki. Cieżko je znaleźć w lesie, w marketach i na targu osiągają niebotyczne ceny. Jestem szczęściarą, zasadzony w ogródku jeżynowy krzaczek rozrósł się niesamowicie. W tym roku dał nam tyle owoców, że sama nie wiem co z nimi robić. Ciasta odpadają, nie lubię pieczonych jeżyn, nabierają sztucznego posmaku. Dlatego wszystko przerabiam na lody i soki. A powracając do lodów, nie udało mi się zrobić im innych zdjeć, rozeszły się przy pierwszym "rozdaniu". Dlatego zostawiam Was z umorusaną Małecką. ;)
Wegańskie lody jeżynowe bez cukru
- 2,5 szklanki jeżyn
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie 3 łyżki amaretto (użyłam bezalkoholowego syropu), jeśli nie użyjecie syropu, dodajcie łyżkę ksylitolu wiecej
Do roboty!
Jezyny blendujemy, przecieramy przez sitko, zeby pozbyć się pestek. Jeżynowe puree miksujemy z resztą składników. Umieszczamy w maszynie do lodów, kręcimy ok. 30 minut. W razie potrzeby "domrażamy" w zamrażalce. Jesli nie mamy maszyny do lodów, masę mrozimy, mieszając co 20 minut. Smacznego!
świetne lody! koniecznie muszę zacząć domową produkcję takich deserów <3
OdpowiedzUsuńw tym roku jeżyn nie jadłam, a ty takie cudowne lody serwujesz :)
OdpowiedzUsuń