Był biszkopt, czas na tort! ;) Jeden z ukochanych duetów - masło orzechowe i czekolada. Do tego daktylowy karmel i dupa rośnie. Tort upiekłam w wersji mini, żebym nie miała problemu z wciśnięciem tyłka w spodnie ;) Polecam, wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy.
Wegański tort snickers bez cukru
Składniki:
- biszkopt upieczony z połowy porcji w małej tortownicy
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 3 łyżki ksylitolu
- szklanka masła orzechowego
- 1,5 szklanki daktyli
- ew. orzeszki ziemne do posypania tortu
Do roboty!
Dzień przed składaniem tortu: mleko kokosowe, ksylitol i czekoladę roztapiamy w garnku lub kąpieli wodnej, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Daktyle zalewamy ciepłą wodą (ponad poziom) na około godzinę. Wodę z moczenia odlewamy, a owoce blendujemy z dwiema sporymi łyżkami masła orzechowego i taką samą ilością płynu (mleka roślinnego lub wody) na gładką masę. Krem czekoladowy wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno. Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Spód smarujemy połową daktylowego karmelu, a następnie połową masła orzechowego. Przykrywamy drugim blatem z którym postępujemy tak jak ze spodem, wykorzystując resztę smarowideł. Na ostatnią warstwę masła orzechowego kładziemy trzeci krążek ciasta. Całość smarujemy czekoladowym kremem. Wierzch/boki/całość/co kto lubi posypujemy orzeszkami. Smacznego! ;)
gratuluję! choć wcale mnie to nie dziwi, bo Twój blog to kopalnia wspaniałych wegańskich przepisów :) np. takich jak ten cudowny tort <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, kochana jesteś <3
UsuńGenialny! Zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na tort! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się fantastycznie! *.*
Ależ on musiał nieziemsko smakować :)
OdpowiedzUsuńCzy orzeszki ziemne można by zastąpić orzechami laskowymi lub płatkami migdałowymi a masło orzechowe zrobić z migdałów?
OdpowiedzUsuńMożna. :) "Karmel" będzie wtedy mniej karmelowy, ale na pewno równie smaczny. :)
UsuńCzy mleko kokosowe można zastąpić innym roślinnym ?:)
OdpowiedzUsuńNiestety nie. :( Tłuściutkie mleko kokosowe odpowiada za konsystencje.
UsuńDziękuję za odpowiedź :) sekundę po tym jak napisałam, zdałam sobie sprawę jak głupie było to pytanie ;P
Usuńkrem czekoladowy jest zupełnie płynny, jak zrobic zeby był gęsty? zrobilam wszystko wg przepisu, tylko ksylitol zastapilam miodem :(
OdpowiedzUsuńOdstał w lodówce przez 24 godziny? Mleko było tłuste? Dużo miodu użyłaś?
UsuńA jeśli chciałabym go zrobić z całej porcji na biszkopt 23cm tortownica,to pozostałe składniki x2 ? Wiktoria
OdpowiedzUsuńZrobiłam tort ale na większą tortownicę 24 cm i wyszedł wyśmienicie , dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńChciałam podzielić się zdjęciem ale tu nie mam takiej możliwości
Usuń