Kategorie

niedziela, 3 maja 2015

Wegański tort snickers bez cukru

Widzieliście już? Taste Me pojawiło sie na fejsbuczku. A dlaczego? A dlatego, że przedwczoraj stuknęło nam 100 tysięcy wejść na bloga! Dziękuję, dziękuję, dziekuję! <3 30.10.2013 r. nawet nie brałam pod uwagę tak wielkich liczb! Dlatego postanowiłam, że zaryzykuję i polubię się z facebookiem. Co Wy na to? Bo ja nadal nie wierzę, że to zrobiłam. ;)
Był biszkopt, czas na tort! ;) Jeden z ukochanych duetów - masło orzechowe i czekolada. Do tego daktylowy karmel i dupa rośnie. Tort upiekłam w wersji mini, żebym nie miała problemu z wciśnięciem tyłka w spodnie ;) Polecam, wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy.


Wegański tort snickers bez cukru



Składniki:
  • biszkopt upieczony z połowy porcji w małej tortownicy
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szklanka masła orzechowego
  • 1,5 szklanki daktyli
  • ew. orzeszki ziemne do posypania tortu



Do roboty!

Dzień przed składaniem tortu: mleko kokosowe, ksylitol i czekoladę roztapiamy w garnku lub kąpieli wodnej, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. 
Daktyle zalewamy ciepłą wodą (ponad poziom) na około godzinę. Wodę z moczenia odlewamy, a owoce blendujemy z dwiema sporymi łyżkami masła orzechowego i taką samą ilością płynu (mleka roślinnego lub wody) na gładką masę. Krem czekoladowy wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno. Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Spód smarujemy połową daktylowego karmelu, a następnie połową masła orzechowego. Przykrywamy drugim blatem z którym postępujemy tak jak ze spodem, wykorzystując resztę smarowideł. Na ostatnią warstwę masła orzechowego kładziemy trzeci krążek ciasta. Całość smarujemy czekoladowym kremem. Wierzch/boki/całość/co kto lubi posypujemy orzeszkami. Smacznego! ;)

15 komentarzy:

  1. gratuluję! choć wcale mnie to nie dziwi, bo Twój blog to kopalnia wspaniałych wegańskich przepisów :) np. takich jak ten cudowny tort <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny! Zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł na tort! :)
    Prezentuje się fantastycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on musiał nieziemsko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy orzeszki ziemne można by zastąpić orzechami laskowymi lub płatkami migdałowymi a masło orzechowe zrobić z migdałów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. :) "Karmel" będzie wtedy mniej karmelowy, ale na pewno równie smaczny. :)

      Usuń
  6. Czy mleko kokosowe można zastąpić innym roślinnym ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. :( Tłuściutkie mleko kokosowe odpowiada za konsystencje.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) sekundę po tym jak napisałam, zdałam sobie sprawę jak głupie było to pytanie ;P

      Usuń
  7. krem czekoladowy jest zupełnie płynny, jak zrobic zeby był gęsty? zrobilam wszystko wg przepisu, tylko ksylitol zastapilam miodem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odstał w lodówce przez 24 godziny? Mleko było tłuste? Dużo miodu użyłaś?

      Usuń
  8. A jeśli chciałabym go zrobić z całej porcji na biszkopt 23cm tortownica,to pozostałe składniki x2 ? Wiktoria

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam tort ale na większą tortownicę 24 cm i wyszedł wyśmienicie , dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam podzielić się zdjęciem ale tu nie mam takiej możliwości

      Usuń