Kategorie

niedziela, 26 kwietnia 2015

Wegańskie ciastka migdałowe

Najszybsze i najprostsze ciastka. Amaretto można zastąpić płynnym słodem, jednk straca wtedy ten oryginalny migdałowy posmak. A już niedługo na blogu najlepsza wersja - z masłem orzechowym <3
Już za pół godziny zapraszamy do ostrowskiego parku na darmowy posiłek w ramach akcji Food not bombs! ;)

Wegańskie ciastka migdałowe 



Składniki:


  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki amaretto (użyłam bezalkoholowego syropu barmańskiego)
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • garść posiekanych migdałów
  • łyżeczka proskzu do pieczenia

Do roboty!

Wszystkie składniki mieszamy, a nastąpnie zagniatamy. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Smacznego!




2 komentarze:

  1. czy można zrezygnować z amaretto lub chociaż je czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić płynnym słodem, np. syropem z agawy, ale w przypadku tych ciastek to właśnie amaretto "robi robotę". :)

      Usuń