Za słodko tutaj ostatnio (w kolejce do opublikowania czekają kolejne ciastka i makowiec ;). Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na sycące, orientalne burgery. Do ziemniaków/kaszy i surówki lub jako "wkład" do buły z warzywami. Obie wersje przetestowane. ;)
Wegańskie burgery z soczewicą
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- woreczek niepalonej kaszy gryczanej
- papryka
- por
- 3 łyżki siemienia
- 3 łyżki sezamu
- 3 ząbki czosnku
- sól
- sos sojowy
- curry
- papryka wędzona
- chilli
- imbir
Kaszę gotujemy. W drugim garnku zagotowujemy szklanke wody, solimy, wruzcamy soczewicę, gotujemy do momentu aż cała woda odparuje. Paprykę i pora siekamy, podsmażamy na oliwie. Sezam i siemię mielimy na mąkę. Soczewicę, kaszę, czosnek, sezamową makę i zmielone siemię blendujemy na papkę. Dodajemy podsmażone warzywa i przyprawy. Mieszamy. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Smacznego!
jak burgery to najlepsze ze strączków i kasz - wegańskie górą!<3 świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! ;))
OdpowiedzUsuń