Kategorie

sobota, 18 kwietnia 2015

Wegańskie burgery z soczewicą

Za słodko tutaj ostatnio (w kolejce do opublikowania czekają kolejne ciastka i makowiec ;). Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na sycące, orientalne burgery. Do ziemniaków/kaszy i surówki lub jako "wkład" do buły z warzywami. Obie wersje przetestowane. ;)

Wegańskie burgery z soczewicą




Składniki:
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • woreczek niepalonej kaszy gryczanej
  • papryka
  • por
  • 3 łyżki siemienia
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • sos sojowy
  • curry
  • papryka wędzona
  • chilli
  • imbir
Do roboty!

Kaszę gotujemy. W drugim garnku zagotowujemy szklanke wody, solimy, wruzcamy soczewicę, gotujemy do momentu aż cała woda odparuje. Paprykę i pora siekamy, podsmażamy na oliwie. Sezam i siemię mielimy na mąkę. Soczewicę, kaszę, czosnek, sezamową makę i zmielone siemię blendujemy na papkę. Dodajemy podsmażone warzywa i przyprawy. Mieszamy. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Smacznego!


2 komentarze:

  1. jak burgery to najlepsze ze strączków i kasz - wegańskie górą!<3 świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń