Kategorie

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Wegański, bezglutenowy pasztet sojowy z papryką

Wróciłam! Cięższa o kilogram, no ale to akurat było do przewidzenia. W końcu trudno nie przytyć na babcinych obiadach. ;) Dzisiaj mam dla Was pasztet! Papryka i soja to dosyć tradycyjne i bezpieczne połączenie. Nic nowego i odkrywczego, ale właśnie na takie proste smaki mam ostatnio ochotę. 

P.S. Czy Wy też nie potraficie robić bez? Jak na razie zmarnowałam 8 białek i szklankę ksylitolu... ale nie poddam się tak łatwo, ooo nie. Majonez mnie pokonał, bezom się nie dam! ;)


Wegański, bezglutenowy pasztet sojowy z papryką





Składniki:


  • 160 g suchej soi 
  • 2 świeże papryki
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 1/4 szklanki wody






Do roboty!

Soję moczymy przez noc. Namoczoną gotujemy, po czym odlewamy wodę, a ziarno mrozimy przez 24 godziny (mrożenie nie jest konieczne, jednak dzięki niemu pozbędziemy się tekturowego posmaku soi). Rozmrożoną soję przekładamy do miski lub garnka. Papryki myjemy, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oliwie. Do papryki dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy do momentu aż zmięknie, a większość wody odparuje. Podduszone warzywa dodajemy do soi, całość blendujemy. Siemię mielimy na mąkę, razem z koncentratem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajemy do sojowej masy. Mieszamy i przyprawiamy. Przekładamy do silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, i pieczemy przez godzinę w 190 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy pasztet na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do stężenia. Nie jest to konieczne, ale warto spróbować. :) Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz