Kategorie

wtorek, 25 listopada 2014

Mleko z nerkowców

Najlepsze mleko roślinne jakie piłam i robiłam. Słodkie, delikatne i idealnie białe. Nerkowce darzę miłością przeogromną. Małecka kocha je chyba jeszcze bardziej. Są niesamowicie słodkie, dlatego nie dosładzałam mleka. Nawet go nie soliłam, nerkowce same w sobie są idealne, nie potrzebują żadnych dodatków. Do tego zawierają mnóstwo żelaza i cynku. Są bogate w tłuszcze nienasycone, których nie musimy się bać, wręcz przeciwnie, powinniśmy się z niki zaprzyjaźnić. ;) Nic, tylko jeść!

Mleko z nerkowców


Składniki:
  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca
  • 4 szklanki letniej wody
  • ew. szczypta soli i słodzidło


Do roboty!

Soyabella

Orzechy zalewamy szklanka wody, moczymy przez 15 minut. Przekładamy do sitka do robienia mleka, wodę z moczenia wlewamy do Soyabelli, dodajemy pozostałe 3 szklanki płynu. Mielimy na trybie "mill" ok. 2-3 razy. 



Blender

Orzechy zalewamy szklanką wody, moczymy przez kilka godzin, następnie razem z wodą przekładamy do blendera. Dolewamy resztę wody i blendujemy przez kilka minut. Mleko przelewamy przez gazę lub tetrę do dużego słoika lub innego wysokiego naczynia. Pulpę porządnie odciskamy. Smacznego!






4 komentarze:

  1. mleko z nerkowców zdecydowanie stało się jednym z moich ulubionych, ale to pewnie dlatego, że uwielbiam te orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam na Twoim blogu, że dorwałaś je na Weganmanii ;) cudowne, prawda?

      Usuń
    2. które sito należy użyć, do mleka ryzowego czy sojowego?

      Usuń
    3. Używam sitka do mleka ryżowego. :)

      Usuń