Kategorie

czwartek, 16 października 2014

Pasztet słonecznikowy z oliwkami

 Pamiętacie pasztet z pestek dyni? Jeżeli statystyki nie kłamią, jest to najbardziej popularny przepis na blogu. ;) Jakiś czas temu, ktoś napisał w komentarzu, że na blogu brakuje pasztetów. Całkowicie się z tym zgadzam! I obiecuję poprawę ;) A na dowód tego, ze mam zamiar dotrzymać tej obietnicy... pasztet! Tym razem z ziaren słonecznika, z dodatkiem oliwek i aromatycznych przypraw. Można go bez problemu pokroić, ale da się też rozsmarować na kanapce. 

Pasztet słonecznikowy z oliwkami


Składniki:
  • szklanka łuskanych ziaren słonecznika 
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • dwie szklanki gorącej wody
  • dwie kromki chleba (użyłam żytniego na zakwasie)
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • sól
  • tymianek
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • kolendra
  • rozmaryn
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku




Do roboty!

Słonecznik mielimy na mąkę, zalewamy szklanką gorącej wody. Drugą szklanką wody zalewamy chleb, odstawiamy na kilka minut. Oliwki kroimy na pół. Słonecznikową papkę, oliwki, siemię lniane i odciśnięty z wody chleb blendujemy/miksujemy na gładką masę. dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku (ziele angielskie i jałowiec należy zmielić na proszek). Mieszamy, po czym silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Możemy posypać ziarnami słonecznika. Pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Smacznego!


1 komentarz: