Pasztet słonecznikowy z oliwkami
Składniki:
- szklanka łuskanych ziaren słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- dwie szklanki gorącej wody
- dwie kromki chleba (użyłam żytniego na zakwasie)
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- sól
- tymianek
- jałowiec
- ziele angielskie
- majeranek
- kolendra
- rozmaryn
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Do roboty!
Słonecznik mielimy na mąkę, zalewamy szklanką gorącej wody. Drugą szklanką wody zalewamy chleb, odstawiamy na kilka minut. Oliwki kroimy na pół. Słonecznikową papkę, oliwki, siemię lniane i odciśnięty z wody chleb blendujemy/miksujemy na gładką masę. dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku (ziele angielskie i jałowiec należy zmielić na proszek). Mieszamy, po czym silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Możemy posypać ziarnami słonecznika. Pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Smacznego!
prezentuje się bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń