Uwielbiam kluski, jednak nie robię ich często, bo jest z nimi dużo babrania, na co nie zawsze mam czas/ochotę. Te, które chcę Wam dzisiaj pokazać, są wyjątkowo bezproblemowe w wykonaniu. Ciasto łatwo się zagniata, nie trzeba dosypywać tony mąki. Polecam, szczególnie wtedy, kiedy ser w lodówce, błagalnym głosem woła o wykorzystanie, a Wy nie macie pomysłu, co z nim zrobić. :) Klusek nie dosładzałam, dlatego możecie zrobić je również w wersji wytrawnej. Nie musicie ich podsmażać, jednak uwierzcie, że maślano-karmelowa (ach, cukier palmowy ma cudownie karmelowy smak) skorupka jest przecudowna <3
Kluski serowe z sosem gruszkowym
Składniki:
Kluski:
- 250 g twarogu
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 jajka
- szczypta soli
Sos:
- 3 gruszki
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 + 1/4 szklanki wody
- płaska łyżeczka imbiru
Dodatkowo:
- łyżka cukru palmowego
- łyżka masła
Biały ser blendujemy z jajkami, do momentu w którym pozbędziemy się grudek. Dodajemy mąkę i sól, zagniatamy. Z ciasta formujemy wałeczki, które kroimy na skos. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy "kopytka", gotujemy. Kiedy wypłyną na powierzchnie wody, odcedzamy.
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka lub na patelnie, zalewamy wodą (3/4 szklanki), dodajemy cukier palmowy i cynamon, chwilę gotujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody. Wlewamy do gotujących się gruszek, cały czas mieszając.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i cukru palmowego (uwaga, bardzo łatwo się przypala). Wrzucamy ugotowane kluski i chwilę podsmażamy. Sos gruszkowy możemy wlać na patelnię i wymieszać z kopytkami, lub polać nim kluski na talerzu.
musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić cukier palmowy zwykłym ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, dopiero teraz przeczytałam ten komentarz. Tak, oczywiście. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń