Kategorie

niedziela, 28 września 2014

Warzywa w sosie z orzeszków ziemnych

Uwielbiam, uwielbiam, uwieeeelbiam! Warzywa w sosie z orzeszków ziemnych są mistrzostwem świata. Możemy kombinować z dowolnymi warzywami, zawsze się uda! Wykorzystywałam już cukinię, bakłażana, ziemniaki... za każdym razem wychodziły rewelacyjne, dlatego nie musicie ograniczać się do warzyw podanych w przepisie. Bez problemu możecie dostosować go do zawartości Waszej lodówki. Polecam, szczególnie na chłodne, jesienne wieczory.

Warzywa w sosie z orzeszków ziemnych


Składniki:
  • 0,5 szklanki suchej ciecierzycy
  • kalafior
  • papryka
  • cebula
  • ostra papryczka
  • 200 g orzeszków ziemnych (lub ok. 5-6 łyżek masła orzechowego)
  • 0,5 kg pomidorów
  • sól
  • garam masala (możecie zastąpić mieszanką ulubionych korzennych przypraw, np. imbirem, cynamonem, goździkami, zielem angielskim, pieprzem i kardamonem)
  • czosnek
  • ew. woda



Do roboty!

Cieciorkę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc.
Na drugi dzień ją gotujemy. Paprykę, papryczkę chilli i cebulę kropimy w kostkę, pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Kalafior gotujemy (niech zostanie delikatnie niedogotowany). Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek, dusimy. Orzeszki mielimy na mąkę (nie musimy tego robić superdokładnie), po czym dodajemy je do warzyw (jeśli używamy masła orzechowego, po prostu dodajemy je do warzyw), Przyprawiamy garam masala, solą i czosnkiem. Jeśli pomidory były twarde, nie rozpadły się, dolewamy trochę wody. Smacznego!





3 komentarze:

  1. brzmi i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam w jednej wege knajpce tofu w takim sosie i smakował bosko! ciekawe, jak z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń