Kategorie

środa, 24 września 2014

Tarta z kurkami i kaszą jaglaną

Nie, nie obrabowałam sklepu z kurkami. Dorwałam je przecenione w Netto, 3 zł za tackę! Pisałam, że jestem Królowa Promocji? :D Uwielbiam kurki, jednak ich ceny odstraszają, dlatego warto polować na takie okazje ;) Ostatnio zostałam wielką fanka Netto, codziennie przeceniają inne warzywa i owoce, można się nieźle obłowić ;) Dorwałam już mango za 1 zł, borówki za 1,50, kalafior za 80 gr, czerwone ziemniaki za 50 gr/2 kg i mnóóóóstwo innych. Interes życia! ;) 
Wahałam się, czy dodać przepis na tę tartę. Nie, dlatego, że była nieudana, bo to chyba najlepsza tarta jaką robiłam (a co za tym idzie, jadłam ;). Dlatego, że zdjęcia raczej nie zachęcają do skorzystania z przepisu. No, ale tak to u Nas jest z robieniem zdjęć obiadu. Luby głodny, Małecka budzi się z popołudniowej drzemki, obiad stygnie, a ja z aparatem w ręce nie wiem za co się zabrać. Ostatecznie robię kilka zdjęć, większość nieostra, robiona "w locie", reszta również tragiczna, jednak coś opublikować muszę, a raczej chcę ;) Wybaczcie więc zdjęcia wątpliwej urody, mam nadzieję, że nie zniechęca Was do korzystania z przepisu. 
P.S. Od 25.09 do 01.10, -30 procent na produkty sojowe w Tesco.

Tarta z kurkami i kaszą jaglaną


Składniki:

Spód:
  • 1,5 szklanki maki orkiszowej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 3/4 szklanki ugotowanej jaglanki (możemy wykorzystać kasze z dnia poprzedniego lub ze śniadania)
  • 500 g kurek
  • cebula
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 3 łyżki suszonych płatków pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • cząber
  • papryka słodka
  • rozmaryn
  • chilli
  • 6 plastrów + 100 g starego na tarce żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku


Do roboty!
Składniki na spód zagniatamy. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie, wylepiamy nim formę (silikonowa lub wyłożona papierem do pieczenia), podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Cebulę kroimy w kostkę, razem z kurkami podsmażamy na oliwie. Chwile dusimy, po czym dodajemy przeciśnięty przez czosnek, sól,pieprz i kasze jaglaną, mieszamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty żółty ser, przyprawiamy. Na podpieczonym spodzie układamy plastry sera, następnie wykładamy kurki z kaszą. Farsz dokładnie rozprowadzamy po cieście, posypujemy płatkami pomidorów. Na ciasto wylewamy masę ziołowo-jajeczną. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!







4 komentarze:

  1. Zdjęcia są całkiem fajne i przepis też. Pozdrawiam i zapraszam, Monika www.drinkeatlive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki i nic więcej nie potrzebuję <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze,że w moim mieście jest Netto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj kupiłam tam kurki i pieczarki brunatne za 2 zł! ;)

      Usuń