Makaron z kurkami
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty
- 250 g kurek
- 3/4 szklanki mleka ryżowego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- pół pęczka zielonej pietruszki
Do roboty!
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Kurki myjemy, kroimy (niezbyt drobno). Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, po czym podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, solimy, dodajemy kurki i dalej smażymy. Dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleko, dodajemy siemię i chwilę gotujemy. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, czosnkiem, sola i pieprzem. Dodajemy makaron, mieszamy. Natkę pietruszki myjemy, siekamy. Makaron posypujemy dużą porcją zieleniny. Smacznego!
ooooo a nie widziałam co zrobić z kurkami zalegającymi w lodówce :)
OdpowiedzUsuńCzekaj, na dniach dodam jeszcze przepis na zupę i tartę. Może bardziej Cię przekonają :)
UsuńKurki, kureczki... mmm... to własnie przez nie kocham tą porę roku, chociaż za oknem już coraz zimniej ;)
OdpowiedzUsuńKurki! Kocham je strasznie :)
OdpowiedzUsuńCzekam :)
OdpowiedzUsuń