Kategorie

wtorek, 23 września 2014

Makaron z kurkami

 Makaron z kurkami to klasyka. Biały makaron, grzyby i sos ze śmietany zaciągany mąką. Może i smacznie, natomiast niekoniecznie lekko i zdrowo. Jednak wystarczy zastosować kilka sztuczek, żeby cieszyć się zdrowym, wegańskim obiadem. Przy dodawaniu zielonej pietruszki pamiętajmy, żeby zrobić to dopiero pod koniec gotowania lub smażenia, ponieważ po obróbce termicznej traci sporo cennych właściwości, m.in. witaminę C.

Makaron z kurkami 




Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty
  • 250 g kurek
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • pół pęczka zielonej pietruszki





Do roboty!

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Kurki myjemy, kroimy (niezbyt drobno). Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, po czym podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, solimy, dodajemy kurki i dalej smażymy. Dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleko, dodajemy siemię i chwilę gotujemy. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, czosnkiem, sola i pieprzem. Dodajemy makaron, mieszamy. Natkę pietruszki myjemy, siekamy. Makaron posypujemy dużą porcją zieleniny. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. ooooo a nie widziałam co zrobić z kurkami zalegającymi w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekaj, na dniach dodam jeszcze przepis na zupę i tartę. Może bardziej Cię przekonają :)

      Usuń
  2. Kurki, kureczki... mmm... to własnie przez nie kocham tą porę roku, chociaż za oknem już coraz zimniej ;)

    OdpowiedzUsuń