Kategorie

piątek, 1 sierpnia 2014

Lody czereśniowe

Nie dajcie się zmylić kolorowi, to nie są lody jagodowe ;) Czereśnie, których użyłam były ogromne, ekstremalnie słodkie i fioletowe. Wiem, troszkę się spóźniłam. Po czereśniach zostały już tylko pestki. ;) Możecie je jednak zastąpić wiśniami (wtedy będziecie musieli dosłodzić je ksylitolem lub syropem z agawy) lub innymi ulubionymi owocami sezonowymi. Lody na mleku koko są cudnie tłuściutkie i delikatnie kokosowe. Wiem, że jego ceny są dosyć zaporowe, za puszkę dobrego, niesyfnego mleka kokosowego trzeba zapłacić od 8 zł w górę, ale, ale, ale...! Z tego co wyczytałam z gazetki promocyjnej, od poniedziałku w Lidlu dostaniemy je za 4,49 (400 ml). Okazja życia. 

Lody czereśniowe


Składniki:
  • 0,5 kg czereśni
  • 2 banany
  • puszka (schłodzonego przez co najmniej 24 h) mleka kokosowego



Do roboty!

Czereśnie drylujemy, blendujemy z obranymi bananami i gęstą częścią z mleka koko. Gładką mase przelewamy do foremek na lody i mrozimy. Smacznego!


Wegańskie lody domowej roboty!Organizator: vegestrefa
Akcja lodowa 2014

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię czereśnie, ale nigdy nie chce mi się ich do ciast itp. drylować :P taki ze mnie leniuszek. Niedawno puszka 400 ml w Biedrze chodziła po 4,29, trzeba niestety łapać mleko na promocjach, na co dzień jest piekielnie drogie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie! Dlatego nie robię przetworów z czereśni. ;) tak, tylko mleko z Biedronki miało tragiczny skład. Na to też trzeba niestety zwracać uwagę. Liczę na to, że po tym z Lidla nie będę świeciła w ciemności :D

    OdpowiedzUsuń