Znowu kotlety! ;) Tym razem trochę w śródziemnomorskim klimacie, za sprawą oliwek, suszonych pomidorów i bazylii. Szybkie i proste. Do ich zrobienia użyłam soczewicy z dnia poprzedniego, była już porządnie wysuszona, jeśli Wasza jest jeszcze mokra, dodajcie więcej mąki owsianej. :)
Kotlety z soczewicy
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem - ok. 60 g)
- 1/2 szklanki czarnych oliwek z zalewy (jeśli nie macie czarnych, możecie użyć zielonych :)
- 7 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 marchewka starta na małych oczkach
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/3 - 1/2 szklaki płatków owsianych (w zależności jak mokra jest nasza masa)
- 1/2 kostki tofu
- sól
- pieprz
- czerwona słodka papryka
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- cayenne
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- kolendra
- rozmaryn
- kilka listków świeżej bazylii
- cząber
- oliwa z oliwek do smażenia (lub zalewa spod pomidorów)
Do roboty!
Siemię i płatki owsiane mielimy na mąkę. Mieszamy z soczewicą, marchewką, pokrojonymi w kostkę pomidorami, tofu i przekrojonymi na pół oliwkami. Całość wyrabiamy, po czym dodajemy przyprawy, zieloną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Masę jeszcze raz mieszamy, formujemy kotleciki, które następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Smacznego!
mmm, aż mi po tej stronie monitora zapachniało :)
OdpowiedzUsuńpychotka, lubię robić różnego rodzaju kotleciki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wege kotlety! Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się tu podoba i bede wpadac czesciej <3 ! Pyszny pomysł <3!
OdpowiedzUsuńWszystkie wege kotlety są mega smaczne. Twoje wyglądają super.
OdpowiedzUsuń