Kategorie

piątek, 15 sierpnia 2014

Kotlety z soczewicy

Znowu kotlety! ;) Tym razem trochę w śródziemnomorskim klimacie, za sprawą oliwek, suszonych pomidorów i bazylii. Szybkie i proste. Do ich zrobienia użyłam soczewicy z dnia poprzedniego, była już porządnie wysuszona, jeśli Wasza jest jeszcze mokra, dodajcie więcej mąki owsianej. :)

Kotlety z soczewicy


Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem - ok. 60 g)
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek z zalewy (jeśli nie macie czarnych, możecie użyć zielonych :)
  • 7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 marchewka starta na małych oczkach
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1/3 - 1/2 szklaki płatków owsianych (w zależności jak mokra jest nasza masa)
  • 1/2 kostki tofu
  • sól 
  • pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • kolendra
  • rozmaryn
  • kilka listków świeżej bazylii
  • cząber
  • oliwa z oliwek do smażenia (lub zalewa spod pomidorów)



Do roboty!

Siemię i płatki owsiane mielimy na mąkę. Mieszamy z soczewicą, marchewką, pokrojonymi w kostkę pomidorami, tofu i przekrojonymi na pół oliwkami. Całość wyrabiamy, po czym dodajemy przyprawy, zieloną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Masę jeszcze raz mieszamy, formujemy kotleciki, które następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Smacznego!





5 komentarzy:

  1. mmm, aż mi po tej stronie monitora zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka, lubię robić różnego rodzaju kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wege kotlety! Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się tu podoba i bede wpadac czesciej <3 ! Pyszny pomysł <3!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie wege kotlety są mega smaczne. Twoje wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń