Kategorie

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Faszerowana cukinia

Przed chwilą oglądałam rewelacyjny film, dlatego zamiast pisać nudnawy wstęp, podzielę się z Wami tytułem. ;)

P.S.
Aaaa! Widziałam spadająca gwiazdę!!! Uwielbiam gwiazdy i niebo nocą. Za rok o tej porze, czyli podczas największej aktywności roju perseidów chce być w Bieszczadach. Tam niebo wygląda jak sitko, od ilości gwiazd aż kręci się w głowie. Oglądanie perseidów w górach musi być niesamowite. 
Faszerowana cukinia


Składniki:





  • 5 okrągłych cukinii
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki suszonych płatków pomidorów
  • papryka
  • szklanka szpinaku baby
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 50 g żółtego sera
  • 1/3 szklanki kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • wędzona papryka



  • Do roboty!

    Cukinie pozbawiamy wierzchu, który odcinamy ostrym nożem. "Czapeczki" zostawiamy. Miąższ wyjmujemy łyżką. Pestki wyrzucamy, resztę miąższu kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody, z łyżeczką soli i suszonymi płatkami pomidorów. Paprykę kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy trochę się podsmaży dodajemy cukinię, solimy. Do warzyw dodajemy posiekany szpinak i pietruszkę. Wrzucamy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy i przyprawiamy wędzoną papryką i pieprzem (ewentualnie solimy). Do farszu dodajemy starty na grubych oczkach ser. Do każdej wydrążonej cukinii wkładamy kilka łyżek kaszy. Przykrywamy odciętym wierzchem i zapiekamy przez ok. 35 minut w 200 stopniach. Smacznego!

    Faszerujemy 2014!

    5 komentarzy:

    1. pyszna ! polecam ! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Smakowite! :)
      Spadające gwiazdy są cudowne! Pamiętam jak kiedyś w górach na wakacjach byłam akurat w tedy gdy był ''deszcz'' gwiazd czy jakoś tak. Rozłożyliśmy koc na trawie i liczyliśmy aż do 3 w nocy...magia :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To pewnie były perseidy! Jeeej, musiało być cudownie! :)

        Usuń