P.S.
Aaaa! Widziałam spadająca gwiazdę!!! Uwielbiam gwiazdy i niebo nocą. Za rok o tej porze, czyli podczas największej aktywności roju perseidów chce być w Bieszczadach. Tam niebo wygląda jak sitko, od ilości gwiazd aż kręci się w głowie. Oglądanie perseidów w górach musi być niesamowite.
Faszerowana cukinia
Składniki:
5 okrągłych cukinii
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 łyżki suszonych płatków pomidorów
papryka
szklanka szpinaku baby
pół pęczka zielonej pietruszki
sól
pieprz
50 g żółtego sera
1/3 szklanki kukurydzy
3 ząbki czosnku
wędzona papryka
Do roboty!
Cukinie pozbawiamy wierzchu, który odcinamy ostrym nożem. "Czapeczki" zostawiamy. Miąższ wyjmujemy łyżką. Pestki wyrzucamy, resztę miąższu kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody, z łyżeczką soli i suszonymi płatkami pomidorów. Paprykę kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy trochę się podsmaży dodajemy cukinię, solimy. Do warzyw dodajemy posiekany szpinak i pietruszkę. Wrzucamy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy i przyprawiamy wędzoną papryką i pieprzem (ewentualnie solimy). Do farszu dodajemy starty na grubych oczkach ser. Do każdej wydrążonej cukinii wkładamy kilka łyżek kaszy. Przykrywamy odciętym wierzchem i zapiekamy przez ok. 35 minut w 200 stopniach. Smacznego!
pyszna ! polecam ! :)
OdpowiedzUsuńHaha, Marietta? Zgadłam? :D
Usuńhaha tak Iga :D
UsuńSmakowite! :)
OdpowiedzUsuńSpadające gwiazdy są cudowne! Pamiętam jak kiedyś w górach na wakacjach byłam akurat w tedy gdy był ''deszcz'' gwiazd czy jakoś tak. Rozłożyliśmy koc na trawie i liczyliśmy aż do 3 w nocy...magia :)
To pewnie były perseidy! Jeeej, musiało być cudownie! :)
Usuń