Ostatni przepis z jagodami, który mam na razie do opublikowania. Sycące owsiano-bananowe placki z jagodami. Tym razem również użyłam kamczackich, które rosną w naszym ogródku, jednak spokojnie można użyć zwykłych jagód lub borówek amerykańskich. Placki są puszyste, delikatnie słodkie z lekkim sezamowym posmakiem. Jeśli nie lubicie sezamu możecie użyć innego smakowego lub tradycyjnego słonecznikowego/rzepakowego oleju. Ja ostatnio zakochałam się w sezamowym i dodaję go gdzie tylko się da, więc pewnie niedługo mi kompletnie obrzydnie ;) Placki podałam konfitura jagodową z wanilią. Polecam na ciepłe śniadanie lub słodki obiad. Przepis znalazłam na stronie Jak zdrowo żyć. ;)
Wegańskie owsiane placki z jagodami
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego (można użyć innego roślinnego lub krowiego ;)
- 2 łyżki oleju sezamowego (lub innego ulubionego)
- 1 banan
- 1/2 szklanki jagód
Do roboty!
Mąki, mleko, 1 łyżkę oleju i sodę mieszamy. Dodajemy rozgniecionego banana i jagody, znowu mieszamy (można również zblendować całość, oczywiście oprócz jagód ;) i odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy druga łyżkę oleju i smażymy małe placuszki. Smacznego!
Uwielbiam takie placuszki :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)